Czwartek, 9.02.2023, Imieniny: Apolonia, Eryka, Cyryl
Nie masz konta? Zarejestruj się »
zdjęcia
filmy
baza firm
reklama
Elbląg » artykuły » artykuł z kategorii INFORMACJE LOKALNE

W kuchni żuławskiej... nic się nie marnowało

30.01.2020, 10:00:00 Rozmiar tekstu: A A A
W kuchni żuławskiej... nic się nie marnowało
Fot. Archiwum redakcji

Klinki krajane, fuśka, kiełbasa płuckowa, marcepan królewiecki – te nazwy u smakoszy powodują wypieki na twarzy. I niezależnie, czy wynika to z miłości do tych rarytasów czy ze zadziwienia niespotykanymi dotąd nazwami. Kuchnia żuławska, bo o niej mowa, do niedawna zapomniana, od niedawna ponownie się odradza.


Klinki krajane to kluski ziemniaczane z boczkiem, cebulą i kiszoną kapustą. Z kolei fuśka to kulki z masy ziemniaczanej z boczkiem, które podawano do pieczonej kaczki lub gęsi. Kuchnia żuławska zawsze była konkretna, czyli treściwa – dania miały zaspokajać potrzeby żywieniowe rolników, którzy licznie zamieszkiwali te tereny uprawiając hektary pól.


Skoro o rolnictwie mowa, na żuławach zawsze jadano mnóstwo warzyw. Królowała tu brukiew. Warzywo to, przez lata zapomniane, dziś odkrywane jest na nowo. Szczególnie smakowała zupa brukwiowa, świetnie rozgrzewająca w zimne dni. Oprócz brukwi uprawiano też dużo pasternaku i oczywiście ziemniaków – flagowego warzywa przywiezionego na te ziemie przez Niemców.


Mięsa w kuchni żuławskiej


Kuchnia żuławska w dużej mierze opierała się na mięsach. Jadano tu bardzo dużo ptactwa i dziczyzny, które często – co ciekawe – podawano na słodko, z dodatkiem pieczonych owoców, takich jak jabłka i śliwki. W annałach znajdują się również wzmianki o bardziej wyszukanych potrawach takich, jak np. półgęsek. Dziś dla wielu to rarytas.


Mięsa to jednak nie wszystko. Na żuławskich stołach często pojawiały się ryby, bo przecież region ten od zawsze mógł cieszyć się swobodnym dostępem do ryb morskich i słodkowodnych.


Z ryb przyrządzano również zupy, które były ważnym elementem kulinarnej kultury ludów zamieszkujących Żuławy. Popularnością cieszyła się m.in. zupa z wędzonych fląder złowionych oczywiście w pobliskim Bałtyku.

Niezwykle ceniona była również klasyczna czernina oraz takie „rewelacje” jak np. zimowa zupa śliwkowa na mięsie.

Kuchnia Żuław to kuchnia wielu historii i wielu kultur. Bez wątpienia stanowi to o jej wyjątkowości. Znajdziemy tu kulinarne inspiracje sięgające czasów, gdy tereny te zamieszkiwały ludy słowiańskie i pruskie. Osobny etap kulinarnej historii Żuław stanowią czasy średniowiecza i Zakonu Krzyżackiego. Jeszcze inne to okres mennonitów i Niemców.


W kuchni żuławskiej nic się nie marnowało. Żuławskie gospodynie potrafiły „zrobić coś z niczego”, a nawet najmniejsze resztki umiały wykorzystać do tworzonych przez siebie kulinarnych przysmaków.


Po drugiej wojnie światowej kuchnia żuławska przeszła wiele przeobrażeń. Przede wszystkim, ze względu na biedę, zaczęto gotować więcej dań opartych na mące i ziemniakach. Swoich miłośników mają np. dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami. To pierogi nadziewane kaszą gryczaną podawane ze skwarkami.
 

Warto jednak podkreślić, że na Żuławach bardzo chętnie produkowano także sery, piwa i nalewki.
 

Nie da się ukryć, że kuchnia Żuław w pewnym momencie zaczęła dość silnie przenikać się z potrawami z sąsiedniego Kociewia i Kaszub. Dziś tak naprawdę tradycyjnych potraw żuławskich szukać powinniśmy w publikacjach poświęconych kulinariom z regionu lub w restauracjach, które oferują w karcie klasyczne dania kuchni żuławskiej.

 

Bartosz Majchrzak
Prezes Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni

Oceń tekst:

Ocen: 1

%0.0 %100.0


Komentarze do artykułu (2)

Dodaj nowy komentarz

  1. 1
    +6
    ~ Zgoda
    Czwartek, 30.01

    Ale wyroby mięsne i kiełbasy i inne były zdrowe nie oszukane . Obecnie chemia i świństwa w produktach.

  2. 2
    +3
    ~ Morek
    Czwartek, 30.01

    Fajnie napisane pozdrawiam ELBLĄSKI KLUB SZEFÓW KUCHNI

Redakcja serwisu info.elblag.pl nie odpowiada za treść komentarzy i treści dostarczone przez firmy i osoby trzecie.
Jeśli chcesz z nami tworzyć serwis napisz do nas e-mail.


Regulamin komentowania artykułów w serwisie info.elblag.pl

W trosce o kulturę i wysoki poziom debaty w serwisie info.elblag.pl wprowadza się niniejszy Regulamin.

  1. Komentujący umieszczając treści sprzeczne z prawem musi liczyć się, że może ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną.
  2. Komentarze dodawane przez czytelników służą prowadzeniu poważnej i merytorycznej dyskusji na temat zamieszczonych wiadomości oraz problemów z nimi związanych.
  3. Czytelnicy mogą umieszczać informacje i opinie niezwiązane z treścią artykułów dla istotnych powodów (np. poinformowanie innych czytelników o wydarzeniach).
  4. Zabrania się dodawania komentarzy: wulgarnych, obraźliwych, naruszających dobra osobiste osób trzecich lub zawierających treści zabronione przez prawo.
  5. Celem komentarzy nie jest prowadzenie jałowych sporów osobistych między czytelnikami.
  6. Wszystkie wpisy stojące w sprzeczności z powyższymi warunkami będą niezwłocznie kasowane w całości bądź w części.
  7. Redakcja interpretuje Regulamin i decyduje, które wpisy, komentarze (lub ich części) należy usunąć i dokona tego w możliwie jak najszybszym czasie.


Właścicielem serwisu info.elblag.pl jest Agencja Reklamowa GABO

Copyright © 2004-2023 Elbląski Dziennik Internetowy. Wszystkie prawa zastrzeżone.


1.1296999454498