Niedziela zmartwychwstania  Pańskiego, popularnie nazywana Wielkanocą, jest najstarszym i  największym świętem chrześcijańskim. Tego dnia katolicy, po porannej  mszy rezurekcyjnej, zasiadają do wspólnego biesiadowania, podczas  którego cieszą się obietnicą jaką niesie ze sobą zmartwychwstanie bożego  syna.
Święta Wielkanocne wywodzą się od żydowskiej Paschy, czyli wyjścia  narodu wybranego z niewoli Egipskiej do Ziemi Obiecanej. 14. dnia  księżycowego miesiąca Nisan Żydzi świętowali przejście Chrystusa przez  śmierć do zmartwychwstania. Kościół katolicki, na soborze nicejskim w  325 roku przyjął, że Wielkanoc obchodzona będzie w pierwszą niedzielę po  pierwszej wiosennej pełni księżyca.
Za czasów Jezusa wyznawcy religii mojżeszowej gromadzili się w święto  Paschy w Jerozolimie, składali w ofierze baranka, a potem spożywali go  wspólnie, w gronie rodziny, wspominając wyprowadzenie z niewoli  egipskiej.
Dziś katolicy gromadzą się przy wspólnym stole, na którym również  króluje baranek - symbol zmartwychwstałego Chrystusa i jajko - symbol  rodzącego się życia. Baranek, zazwyczaj z cukru lub ciasta, zajmuje  centralny punkt stołu, a jego nieodłącznym atrybutem jest chorągiewka z  napisem "Alleluja".
Alleluja, w  oryginale zapisywane jest jako "hallelujah", w języku  hebrajskim oznacza "wychwalajcie Jahwe". Wierni, tuż po mszy  rezurekcyjnej, która odbywa się zazwyczaj o szóstej w świąteczny  poranek, powtarzają je często z radością. Rezurekcja (z łac.  resurrectio- zmartwychwstanie), to uroczyste nabożeństwo, celem którego  jest obwieszczenie światu Dobrej Nowiny o Zmartwychwstaniu Jezusa.  Chrześcijanie, od czasów papieża Grzegorza Wielkiego, pozdrawiali się w  tym dniu słowami "Chrystus Zmartwychwstał!" w odpowiedzi słysząc  "Zmartwychwstał prawdziwie".
Śniadanie Wielkanocne, pierwszy posiłek wielkanocnej niedzieli, to jeden  z najbardziej uroczystych momentów tych świąt, okazja do wspólnego  biesiadowania i bycia ze sobą.  Na stole, obok smakowitych potraw,  najważniejsza jest święconka. Potrawy, które dzień wcześniej zostały  poświęcone w kościele, tego dnia są odpowiednikiem bożonarodzeniowego  opłatka. Każdy z domowników spożywa po kawałku poświęconych produktów  składając sobie nawzajem życzenia.
Ten radosny czas obfituje w wiele zwyczajów. Większość z nich znana jest  od średniowiecza i praktykowana do dziś. Na stole obowiązkowo musi  znaleźć się jajko - symbol życia i odrodzenia. Tradycja pisanek i  dzielenia się święconym jajkiem sięga nawet starożytnych Persów, którzy  wiosną darowali swoim bliskim czerwono barwione jaja. Zwyczaj ten  przyjęli od nich Grecy, Rzymianie i bardzo szybko rozprzestrzenił się  wśród chrześcijańskich krajów. Szczególne znaczenia mają właśnie  czerwone pisanki , które według wierzeń mają moc magiczną i odpędzają  złe uroki.
Na Podlasiu do dziś panuje tradycja wybijania jajek. Polega ona na tym,  że dwie osoby stukają się wzajemnie ugotowanymi jajkami. Wygrywa ten,  który stłucze jajko przeciwnika jako pierwszy. Pisanki mają jeszcze  jedno wykorzystanie na Podlasiu - to  kolejna zabawa, którą uwielbiają   dzieci - toczenie jajek z górki. Zasady są  proste - wygrywa jajko,  które najszybciej znajdzie się u jej podnóża.  
Na Śląsku Wielka Niedziela to dzień bez gotowania. Tradycja nakazuje by  ten dzień obył się bez dymu i ognia. Ma to być czas na wspólne radowanie  w gronie najbliższych.
 
 
 





 
                    


 
                        


 
                    
 
            