Szybkowar umożliwia przygotowanie ulubionych potraw w krótszym czasie niż w tradycyjnych garnkach. Ciśnienie w naczyniu umożliwia szybsze podgrzewanie wody, co przyspiesza cały proces przyrządzania dań. Jak działa szybkowar i jakie jego zalety decydują o tym, dlaczego warto mieć go we współczesnej kuchni?
Jak działa szybkowar i co można w nim przygotować?
Szybkowar nie jest nowym wynalazkiem, ponieważ jego pierwowzór powstał już w XVII wieku. Unowocześniony i przystosowany do współczesnych wymagań i warunków w kuchni stał się nieocenioną pomocą dla tych, którzy lubią gotować.
Jak działa szybkowar? Jego działanie opiera się na gotowaniu pod hermetycznie zamkniętą pokrywką, dzięki której w garnku wzrasta ciśnienie, co powoduje podniesienie temperatury wody do wyższej niż standardowa temperatura wrzenia, a to z kolei przyczynia się do skrócenia czasu gotowania potrawy. Kiedy ciśnienie w garnku ma zbyt wysoki poziom, zawór automatycznie uwalnia jego nadmiar, utrzymując wewnątrz stałą, wysoką temperaturę.
Co możesz przygotować w szybkowarze? Właściwie wszystkie dania, które są gotowane w zwykłych garnkach. Wyjątkiem są dania o zbyt gęstej konsystencji (np. budynie) które mogłyby zatkać zawory. Poza tym ugotujesz tutaj ziemniaki, makarony, gulasze, mięsa, warzywa, gołąbki i wiele innych potraw. Można zrobić to w znacznie krótszym czasie niż zwykle. Pamiętaj, żeby nie otwierać szybkowaru pod ciśnieniem, tylko po odprowadzeniu pary, gdy ciśnienie opadnie.
Dlaczego warto mieć szybkowar w swojej kuchni?
Szybkowar daje możliwość przyrządzania wielu smacznych dań bez utraty podczas obróbki cieplnej wartości odżywczych składników potrawy. Jakie jeszcze zalety ma szybkowar? Są to:
- oszczędność czasu – gotowanie i duszenie w szybkowarze nie zajmuje tyle czasu co w tradycyjnych garnkach, możesz zaoszczędzić nawet połowę czasu, który zwykle poświęcasz;
- mniejsze zużycie energii – krótsze gotowanie to oczywiście również mniejsze zużywanie energii koniecznej do przygotowania dań i mniejsze rachunki;
- zachowanie wartości odżywczych, których część tracona jest podczas zwykłego gotowania;
- głęboki i wyrazisty smak dań;
- wielofunkcyjność – w szybkowarze zrobisz nie tylko dania gotowane czy duszone, ale możesz przyrządzić np. przetwory;
- szybkie gotowanie wymagających i trudnych do obróbki składników;
- łatwa obsługa – wygodne użytkowanie pozwoli na przygotowanie ulubionych potraw bez wysiłku, dlatego szybkowar to dobra opcja zarówno dla zaawansowanych jak i początkujących kucharzy;
Nowoczesny design, bezpieczne dla zdrowia materiały, łatwa obsługa – wszystkie te cechy ma szybkowar Gerlach, od którego warto zacząć przygodę z bezproblemowym gotowaniem w swojej kuchni.
Szybkowary Gerlach – idealne do Twojej kuchni
Szybkowar, jak każdy garnek Gerlach, to doskonała jakość i interesujący design, który pasuje do każdej kuchni. Jeżeli chcesz się przekonać o tym, jak wygodnie gotować w nim dania, wybierz model dobrej jakości. Szybkowar Gerlach jest również dobrym pomysłem na prezent dla domu, z okazji przeprowadzki czy ślubu – praktyczny, pojemny, łatwy w obsłudze i nowoczesny!