Piątek, 26.04.2024, Imieniny: Maria, Marcelina, Marzena
Nie masz konta? Zarejestruj się »
zdjęcia
filmy
baza firm
reklama
Elbląg » artykuły » artykuł z kategorii INFORMACJE LOKALNE

Wiesz, co jesz? Sanepid skontrolował sezonowe bary w powiecie elbląskim

19.09.2013, 07:00:19 Rozmiar tekstu: A A A
Wiesz, co jesz? Sanepid skontrolował sezonowe bary w powiecie elbląskim
Zdjęcie stanowi jedynie ilustrację do artykułu (źródło: www.nadmorski24.pl)

Sezonowe bary szybkiej obsługi szczególnie w lato kusiły nas swoją ofertą. Jesteśmy już po sezonie wakacyjnym dlatego postanowiliśmy sprawdzić, gdzie i z jakim wynikiem zakończyły się kontrole inspekcji sanitarnych w tych obiektach. Czy to, co podano nam na talerzu gwarantowało, że posiłki które zamawialiśmy były świeże i podawane w dobrych warunkach? Dziś wiemy, że jest lepiej, niż w roku ubiegłym.

Z informacji uzyskanych z Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Elblągu, dowiadujemy się, że w  2013 roku, na obszarze jurysdykcji inspektoratu, legalnie funkcjonowało pięć podmiotów sezonowych, prowadzących żywienie otwarte - To zakłady gastronomiczne, które funkcjonowały w miejscowościach: Suchacz, Kadyny, Elbląg, Pasłęk oraz Tolkmicko -  mówi mgr inż. Marek Jarosz, dyrektor PPIS w Elblągu oraz PSSE.

W zeszłym roku pod kontrolę sanepidu podlegał także bar sezonowy w Pochylni Buczyniec. Ten jednak ze względu na modernizację Kanału Elbląskiego i jego zabytkowych budowli hydrotechnicznych obecnie nie został uruchomiony.

I o ile jeszcze w zeszłym roku stan sanitarny jednego z takich obiektów wykazał pewne nieprawidłowości, a osoby odpowiedzialne za taki stan rzeczy zostały ukarane mandatem w wysokości 100 zł, o tyle w tym roku żaden lokal nie wzbudził zastrzeżeń sanepidu - Przeprowadzono kontrole sanitarne w sześciu obiektach i w żadnym z nich nie stwierdzono nieprawidłowości higieniczno-sanitarnych - podaje Marek Jarosz.

Poprawa warunków w sezonowych stołówkach, to przede wszystkim zasługa konkurencji i wolnego rynku. Nikt już nie chce jeść ryb smażonych na starym oleju, czy przypalonych hamburgerów, podanych przez kelnera w nieestetycznym, czy nawet brudnym fartuchu. Konsument płaci i wymaga. Jeśli restauracja mu nie odpowiada, idzie do konkurencji.

Dlatego nie bez przyczyny sanepid prowadził wzmożone kontrole sezonowych barów  - latem, wysoka temperatura sprzyja szybkiemu psuciu się żywności, dlatego zawsze powinniśmy zwracać szczególną uwagę na jakość serwowanego nam jedzenia, ale również na stan czystości lokalu i zachowanie odpowiedniej higieny przez pracowników baru - Ważna jest również sama estetyka serwowanej konsumentowi potrawy, jej sposób podania oraz walory organoleptyczne, czyli wygląd, smak oraz zapach - wskazuje Marek Jarosz. - Nie bez znaczenia jest również fakt czystej zastawy stołowej oraz kultura osobista obsługi obiektu, z którego korzystamy.

Konsument powinien także pamiętać o jednym - obojętnie czy to w barze sezonowym, czy w innym  lokalu gastronomicznym nie należy zapominać o zabraniu ze sobą paragonu, który stanowi dowód zakupu. W przypadku nagłych "rewolucji żołądkowych" będzie on zawsze stanowił dowód ewentualnej reklamacji, a przedłożyć go można zawsze w najbliższej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.

AS

Oceń tekst:

Ocen: 3

%66.7 %33.3


Komentarze do artykułu (12)

Dodaj nowy komentarz

  1. 1
    +22
    ~ JOL
    Czwartek, 19.09

    Szprota też nie budziła zastrzeżeń... A jak było widzieliśmy na filmie kuchenne rewolucje :) I w tym temacie działania powiatowej stacji już wszystko.

  2. 2
    +8
    ~ smacznego
    Czwartek, 19.09

    Uważam, że osoby gotujące jedzenie powinny być niepalące !!!! Rzygać się chce jak się widzi jak kucharz/kucharka przy lokalu popala i pluje, dlatego właśnie omijam większość restauracji na ul. Wigilijnej i nie tylko. Wystarczy iść na tyły budynku by ujrzeć jak obsługa sobie kuca obok słoika z wodą i mnóstwem petów w środku tego słoika- OBRZYDZENIE !!! Dziwię się, że właściciel na to pozwala...

  3. 3
    +3
    ~ do smacznego
    Czwartek, 19.09

    a kucharze mają jeszcze do kibla nie chodzić bo wyobraź sobie jak panieruje twojego kotleta a przed chwilą trzymał w ręce inne...mięso. opanuj się, chyba wystarczy jak umyje ręce.

  4. 4
    +1
    ~ smacznego
    Czwartek, 19.09

    Smacznego, tylko tyle ci odpowiem :)

  5. 5
    +3
    ~ bleh
    Czwartek, 19.09

    Szczerze powiedziawszy to z osobami palącymi to w ogóle nie chciałoby się mieć styczności, nie tylko w restauracji... śmierdziele, jak można całować popielniczkę ? fuuu

  6. 6
    +6
    ~ Dzikus
    Czwartek, 19.09

    Przeprowadzono kontrole sanitarne w sześciu obiektach. - COŚ MAŁO TYCH OBIEKTÓW GASTRONOMICZNYCH W MIEŚCIE???

  7. 7
    +1
    ~ ZIOMEK
    Czwartek, 19.09

    TVN, Uwaga non stop?

  8. 8
    +5
    ~ obywatel
    Czwartek, 19.09

    teraz na koniec sezonu to kpina sanepid ja nie wiem poco oni istnieja w krynicy morskiej kibla nie zobaczysz w zadnej knajpie na palcach policzysz dziady

  9. 9
    0
    ~ ...
    Czwartek, 19.09

    nie jestem pewien czy krynica morska to działka elbląskiego sanepidu

  10. 10
    +3
    ~ smakosz
    Czwartek, 19.09

    pamiętajmy, że sanepid oznajmił, kiedy sól drogowa dodawano do wędlin, że jest to w sanepidu dopuszczalne - nie wiem czy meli wtedy prykas od premiera aby takie brednie wygadywać ale fakt faktem, że tak gadali - więc dyskwalifikuje ich to całkowicie jako tych co mieliby chronić nas przed g..m w jedzeniu...

Redakcja serwisu info.elblag.pl nie odpowiada za treść komentarzy i treści dostarczone przez firmy i osoby trzecie.
Jeśli chcesz z nami tworzyć serwis napisz do nas e-mail.


Regulamin komentowania artykułów w serwisie info.elblag.pl

W trosce o kulturę i wysoki poziom debaty w serwisie info.elblag.pl wprowadza się niniejszy Regulamin.

  1. Komentujący umieszczając treści sprzeczne z prawem musi liczyć się, że może ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną.
  2. Komentarze dodawane przez czytelników służą prowadzeniu poważnej i merytorycznej dyskusji na temat zamieszczonych wiadomości oraz problemów z nimi związanych.
  3. Czytelnicy mogą umieszczać informacje i opinie niezwiązane z treścią artykułów dla istotnych powodów (np. poinformowanie innych czytelników o wydarzeniach).
  4. Zabrania się dodawania komentarzy: wulgarnych, obraźliwych, naruszających dobra osobiste osób trzecich lub zawierających treści zabronione przez prawo.
  5. Celem komentarzy nie jest prowadzenie jałowych sporów osobistych między czytelnikami.
  6. Wszystkie wpisy stojące w sprzeczności z powyższymi warunkami będą niezwłocznie kasowane w całości bądź w części.
  7. Redakcja interpretuje Regulamin i decyduje, które wpisy, komentarze (lub ich części) należy usunąć i dokona tego w możliwie jak najszybszym czasie.


Właścicielem serwisu info.elblag.pl jest Agencja Reklamowa GABO

Copyright © 2004-2024 Elbląski Dziennik Internetowy. Wszystkie prawa zastrzeżone.


1.3703901767731