Czwartek, 25.04.2024, Imieniny: Marek, Jaroslaw, Wasyl
Nie masz konta? Zarejestruj się »
zdjęcia
filmy
baza firm
reklama
Elbląg » artykuły » artykuł z kategorii SPOŁECZNE

Jagna Niedzielska: "Najlepiej spożyć przed" to jest taki termin, po którym dalej żywność jest zdatna do spożycia

20.04.2022, 09:30:00 Rozmiar tekstu: A A A
Jagna Niedzielska: "Najlepiej spożyć przed" to jest taki termin, po którym dalej żywność jest zdatna do spożycia
Fot. www.pexels.com/@jack-sparrow

„Mamy bardzo duży problem i tutaj by się przydała zmiana z terminami przydatności. Mamy terminy ‘najlepiej spożyć przed’ i ‘należy spożyć do’. Brzmi podobnie. Pomocna byłaby zmiana określenia tych terminów - "najlepiej spożyć przed" to jest taki termin, po którym dalej żywność jest zdatna do spożycia.

 

 

Producent daje gwarancję jakości do tego terminu, a po tym terminie ten produkt może mieć mniejszą intensywność barwy, mniejszą intensywność zapachu, ale jest nadal zdatny do spożycia. To są najczęściej kasze, ryże, kawy, mąki”- mówiła w internetowej części Rozmowy w południe w RMF FM Jagna Niedzielska, kucharka, doradca kulinarny, propagatorka idei zero waste.

 

 

„A ‘należy spożyć do’ to jest termin graniczny, po którym nie może nam być sprzedany taki produkt. Ale czy to znaczy, że jeżeli będziemy mieć taki jogurcik w lodówce, z takim terminem, to czy to znaczy, że tam jest jakaś magiczna wróżka, która siądzie na tym jogurciku i nagle on się nam zepsuje o północy? Nie, dlatego warto też organoleptycznie sprawdzić, czy ten produkt jest zdatny do spożycia. Tutaj to są delikatnie produkty, takie jak nabiał, wędliny, sery”

 

– mówiła Niedzielska.

 

 

Według Niedzielskiej 60 proc. Polaków nie rozróżnia tych terminów: „A ten termin może być bardzo wydłużony, nawet do roku możemy dalej spożywać niektóre z tych produktów obarczone terminem ‘najlepiej spożyć przed’

 

– dodała. 

 

Jej zdaniem warto byłoby wprowadzić jeszcze jedną kategorię – produkty bez daty: „I cudownie by było, jeżeli mielibyśmy nowe, odgórne uregulowania dotyczące produktów bez daty. Cukier, sól, mąka mogłyby być bez daty, jeżeli byłby dobrze przechowywane do pełnego zużycia”

 

– dodała.

 

Więcej na RMF24.pl.

Oceń tekst:

Ocen: 1

%100.0 %0.0


Komentarze do artykułu (2)

Dodaj nowy komentarz

  1. 1
    +1
    ~ kjm
    Środa, 20.04

    Jeżeli produkt byłby bez daty do spożycia, to ile tam musi być konserwantów? Światłość widzę i to tyle aż tyle ...

  2. 2
    +2
    ~ Joshua
    Środa, 20.04

    a myślisz, że zwykły ryż czy makaron ma dużo konserwantów?? alkohol z datą ważności to też bzdura.

Redakcja serwisu info.elblag.pl nie odpowiada za treść komentarzy i treści dostarczone przez firmy i osoby trzecie.
Jeśli chcesz z nami tworzyć serwis napisz do nas e-mail.


Regulamin komentowania artykułów w serwisie info.elblag.pl

W trosce o kulturę i wysoki poziom debaty w serwisie info.elblag.pl wprowadza się niniejszy Regulamin.

  1. Komentujący umieszczając treści sprzeczne z prawem musi liczyć się, że może ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną.
  2. Komentarze dodawane przez czytelników służą prowadzeniu poważnej i merytorycznej dyskusji na temat zamieszczonych wiadomości oraz problemów z nimi związanych.
  3. Czytelnicy mogą umieszczać informacje i opinie niezwiązane z treścią artykułów dla istotnych powodów (np. poinformowanie innych czytelników o wydarzeniach).
  4. Zabrania się dodawania komentarzy: wulgarnych, obraźliwych, naruszających dobra osobiste osób trzecich lub zawierających treści zabronione przez prawo.
  5. Celem komentarzy nie jest prowadzenie jałowych sporów osobistych między czytelnikami.
  6. Wszystkie wpisy stojące w sprzeczności z powyższymi warunkami będą niezwłocznie kasowane w całości bądź w części.
  7. Redakcja interpretuje Regulamin i decyduje, które wpisy, komentarze (lub ich części) należy usunąć i dokona tego w możliwie jak najszybszym czasie.


Właścicielem serwisu info.elblag.pl jest Agencja Reklamowa GABO

Copyright © 2004-2024 Elbląski Dziennik Internetowy. Wszystkie prawa zastrzeżone.


1.0527069568634