Poniedziałek, 6.05.2024, Imieniny: Judyta, Jan, Jurand
Nie masz konta? Zarejestruj się »
zdjęcia
filmy
baza firm
reklama
Elbląg » artykuły » artykuł z kategorii POLECANE

Jak dieta wpływa na stan naszej skóry i które produkty jej szkodzą?

01.08.2023, 08:30:00 Rozmiar tekstu: A A A
Jak dieta wpływa na stan naszej skóry i które produkty jej szkodzą?

Wbrew pozorom dieta może mieć bardzo duży wpływ na zdrowie człowieka, a więc i kondycję jego skóry. Spożywane produkty składają się bowiem z makro- i mikroelementów, które mogą poprawić stan skóry, a tym samym pozytywnie wpłynąć na wygląd. Jednocześnie należy pamiętać o tym, iż niektóre produkty przynoszą odwrotny skutek. Skóra jest bowiem żywym narządem, który reaguje nie tylko na czynniki zewnętrzne, ale i na wewnętrzne, czyli wszystko to, co dostarczane jest do organizmu wraz z pożywieniem. Dowiedz się więcej o wpływie diety na stan skóry!

 

 

Niewłaściwa dieta a stan komórek skóry

 

Skóra jest w dużym stopniu zależna od sposobu odżywiania. Nieodpowiednie podejście do tej kwestii i długotrwałe zaniedbania żywieniowe mogą bowiem nie tylko powodować stany zapalne i nieestetyczny, niezdrowy wygląd.

 

W wyniku niedoborów mikroelementów skóra zacznie się szybciej starzeć, a komórki skóry pod względem strukturalnym będą słabsze i bardziej podatne na uszkodzenia przez czynniki zewnętrzne, jak zmienne temperatury, promieniowanie słoneczne, zanieczyszczenia znajdujące się w powietrzu.

 

Pod wpływem uszkodzeń komórki skóry przestaną pełnić swoje funkcje, przez co regeneracja skóry i gojenie się ran będzie przebiegać wolniej lub w nieprawidłowy sposób. Warto również dodać, że defekt funkcjonalny komórek skóry może być przyczyną ich nieprawidłowego rozwoju i skutkować zmianami o podłożu nowotworowym.

 

 

Makroskładniki dostarczane z pożywieniem a zmiany trądzikowe

 

Odżywianie ma bardzo duży wpływ na skórę osób, które mają skłonności do występowania zmian trądzikowych. W ich przypadku liczą się zatem trzy aspekty: pielęgnacja, wsparcie, jakie zapewnić im może dobry dermatolog w Warszawie, a także zbalansowana dieta.

 

Jednym ze związków organicznych dostarczanych organizmowi wraz z pożywieniem, który w nadmiarze ma zły wpływ na skórę, są węglowodany. Produkty, które są głównym źródłem węglowodanów, to np. cukier rafinowany, alkohol, produkty zbożowe, ser żółty, mleko w proszku, śmietana, suszone owoce, słodycze, w tym czekolada. Charakteryzują się one często wysokim indeksem glikemicznym, co powoduje szybki wyrzut cukru do krwi i gwałtowne podniesienie jego stężenia. To z kolei ma negatywny wpływ na skórę, ponieważ produkty z wysokim IG nasilają występowanie trądziku.

 

Węglowodany mogą także odpowiadać za występowanie przebarwień na skórze, utratę jędrności i zmarszczki. W konsekwencji procesów biologicznych, w których biorą udział wspomniane cukry, białka będące częścią struktury skóry ulegają uszkodzeniom. Mowa tu głównie o elastynie i kolagenie, dzięki którym skóra jest odpowiednio napięta, a jej struktura optymalnie zagęszczona.

 

 

Alkohol a choroby skóry

 

Alkohol to kolejny produkt, który nadmiernie spożywany może negatywnie odbić się na kondycji skóry. Przede wszystkim picie alkoholu obniża odporność organizmu, a tym samym i narządu, jakim jest skóra. Może to powodować zmniejszenie bariery ochronnej skóry, a tym samym zwiększenie jej podatności na czynniki patogenne niszczące jej strukturę. Należy także dodać, iż alkohol wpływa na gospodarkę hormonalną. Jej zaburzenie znacznie odbija się na kondycji cery.

 

 

Spożywanie żywności wysokoprzetworzonej i ubogiej w składniki odżywcze

 

Jeżeli codzienny jadłospis opiera się przede wszystkim na produktach wysokoprzetworzonych i niskiej jakości, są one bardzo ubogie w minerały odpowiedzialne za kondycję skóry. Ich niedobór może powodować występowanie rumieni, szorstkości i zrogowaceń na powierzchni skóry, wysypek, a także bladość i zmęczenie, które często towarzyszy anemii będącej wynikiem niewłaściwej diety.

 

 

Produkty nasilające objawy wybranych stanów chorobowych skóry

 

Warto dodać, iż osoby borykające się np. z atopowym zapaleniem skóry powinny unikać jaj, pszenicy, soi i ryb, ponieważ są to produkty spożywcze nasilające stan zapalny. AZS ulega silniejszym nawrotom również wtedy, gdy osoba chora często sięga po produkty wysoko przetworzone, jak zupy instant.

 

Z kolei osobom z podatnością do zaczerwienień i rumieni odradza się sięganie po potrawy pikantne i gorące.


.......................... Materiał promocyjny ..........................

Oceń tekst:

Ocen: 0

%0 %0


Właścicielem serwisu info.elblag.pl jest Agencja Reklamowa GABO

Copyright © 2004-2024 Elbląski Dziennik Internetowy. Wszystkie prawa zastrzeżone.


0.091632127761841